![](/media/lib/94/n-cukier-8e571c27f71f20bacfc3f5191a11b4b2.jpg)
Bezglutenowa dieta matki chroni dzieci przed cukrzycą typu 1.
8 maja 2014, 10:24Nowe eksperymenty na myszach pokazały, że dzięki bezglutenowej diecie matki można uchronić młode przed cukrzycą typu 1. Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego uważają, że uzyskane wyniki mogą się również odnosić do ludzi.
![](/media/lib/244/n-jogurt-z-truskawkami-c4cb9625eecda8da8056229be4657664.jpg)
Bakterie jelitowe pomagają zapobiegać nowotworom
14 kwietnia 2016, 10:27Wcześniej naukowcy wykazali, że różne typy bakterii jelitowych mogą odgrywać istotną rolę w zapobieganiu i wywoływaniu otyłości oraz innych chorób. Najnowsze badanie zespołu z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles sugeruje, że analogiczną metodę można by wykorzystać, by zmniejszyć ryzyko pewnych nowotworów.
![](/media/lib/299/n-1179826339_341204-4f2cb6fb01f0f540e4c46626e4faaaaa.jpeg)
Płytki odbierają palmę pierwszeństwa limfocytom
2 lutego 2018, 13:21Płytki odpowiadają nie tylko za krzepnięcie i gojenie. Okazuje się, że są także pierwszą linią reagowania układu odpornościowego, gdy w krwiobiegu pojawiają się wirusy, bakterie czy alergeny.
![](/media/lib/407/n-zha-cai-51d56e4b3658e3050437653cab3b8137.jpg)
Bakterie z syczuańskich kiszonek mogą pomóc w zapobieganiu próchnicy
12 czerwca 2020, 13:32Probiotyk z syczuańskich kiszonek - szczep pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum K41 - może pomóc w zapobieganiu próchnicy. Znacząco hamuje bowiem tworzenie biofilmów Streptococcus mutans, a więc bakterii uznawanych za główny czynnik etiologiczny powstawania próchnicy.
![© Lin Pernillelicencja: Creative Commons](/media/lib/21/1200059594_269949-50886485e8421b63d09e4bb2d5eb4722.jpeg)
Wycieńczający słodzik
11 stycznia 2008, 13:45Nadmierne spożycie produktów bezcukrowych (słodzonych sorbitolem) może prowadzić do znacznej utraty wagi.
![](/media/lib/98/n-herba-mate-933255f4f017605e09217449ec451dcb.jpg)
Składniki herba mate uśmiercają komórki raka jelita grubego
24 stycznia 2012, 11:30Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów. Ostatnie badania wskazują, że to bardzo dobry dla zdrowia zwyczaj, ponieważ bioaktywne składniki naparu wywołują śmierć komórek raka jelita grubego.
![](/media/lib/93/n-gryzacy-komar-1f811bf461ef3f4fdc6ecb7a6dfd7336.jpg)
Antybiotyki sprzyjają zarodźcom
23 stycznia 2015, 13:53Jeśli komar pożywia się krwią przyjmującej antybiotyki chorej osoby z malarią, rośnie prawdopodobieństwo zarażenia owada pierwotniakami.
![Czili](/media/lib/265/n-papryczka-czili-chili-pepper-294fce0afb7c25f6c50fc43c800baddc.jpg)
Pikantne jedzenie wydłuża życie?
16 stycznia 2017, 11:21Jedzenie czerwonych papryczek chili wiąże się 13% spadkiem śmiertelności całkowitej, głównie zgonów wskutek chorób serca i udaru.
![](/media/lib/311/n-witamina-c-25464d849980b19d16072b41b2c26bca.jpg)
Osoby z zespołem metabolicznym potrzebują większych ilości witaminy C
3 stycznia 2019, 11:58Większe spożycie witaminy C pomaga przerwać błędne koło zaburzonego obiegu przeciwutleniaczy.
![](/media/lib/475/n-wjaskini-e809f8aa0a04970798aca4d5909f4582.jpg)
Piwo i ser z niebieską pleśnią – składniki diety górników sprzed tysięcy lat
18 października 2021, 07:58Na terenie dzisiejszej Austrii w kopalniach soli w regionie Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut zachowały się ludzkie odchody sprzed tysięcy lat. Badający je naukowcy ze zdumieniem zauważyli w nich dwa gatunki grzybów, używanych do produkcji piwa oraz sera z niebieską pleśnią.